
Vegetarische Rendang
De laatste keer dat ik deze heb gemaakt was dat niet op de bbq maar gewoon in de pan, maar wel een erg lekker gerecht als vegetarische variant van rendang, en dit smaakt net zo, ook de structuur. Ik had in plaats van de sambak oelek een andere sambal genomen en ook iets meer dan een theelepel (uiteraard). Het enige wat ik nog moet proberen is of het mogelijk is om dit gerecht een dag eerder te maken (smaakt het dan nog).
Bereiding
Stap 1
Voeg alle ingrediënten van de boemboe in een keukenmachine en maal fijn tot een gladde pasta. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je dit ook helemaal fijn snijden of in een vijzel tot een pasta maken.
Stap 2
Verhit in een pan een beetje olie. Fruit de boemboe aan voor ongeveer 5 minuten en laat in de tussentijd de jackfruit uitlekken, knijp eventueel het overtollige vocht eruit. Voeg vervolgens bij de boemboe en bak nog eens 5 minuten mee. Voeg de helft van de kokosmelk erbij. Kneus de stengel citroengras en voeg erbij. Laat ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen.
Stap 3
Ondertussen voeg je de rijst in een pan met de andere helft van de kokosmelk en een snuf zout. Kook ongeveer 6 minuten of tot de kokosmelk volledig opgenomen is door de rijst. Zet het vuur uit en laat verder gaar stomen met een deksel op de pan.
Stap 4
Breek na 20 minuten de jackfruit een beetje in stukjes en sudder nog eens 10 minuten door tot het meeste vocht verdampt is.
Ingrediënten
1 blik jackfruit van 550 gram
400 ml kokosmelk
1 stuk sereh citroengras
Boemboe:
1 grote ui
5 tenen knoflook
5 cm gember
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
0.5 tl kaneel
1 tl rode peper of sambal oelek
2 el ketjap
een flinke snuf zout
1 tl honing of agave siroop