
Bereiding
Maak een aantal uur (1 dag) van te voren de tzatziki;
• Snij de komkommer in de lengte door en verwijder met een lepel de zaadjes.
• Rasp de komkommer, doe het in een theedoek en knijp het vocht er uit.
• Meng de yoghurt, komkommer, knoflook en dille, voeg zout naar smaak toe en doe er een beetje olijfolie door.
• De tzatziki wordt lekkerder als je hem een paar uur in de koelkast zet zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.
Pickled / ingelegde rode ui (ook 1 dag eerder);
• Snijd de uien in zo dun mogelijke ringen. Doe de uien in een schone glazen (weck)pot (van 500 milliliter).
• Doe de azijn, water, hele peperkorrels en laurierbladen, suiker en zout in een steelpan en breng dit aan de kook.
• Als het kookt zet je het vuur uit en schenk je de warme vloeistof op de rode uien in de pot. De peperkorrels kun je erin laten zitten. Verwijder de laurierbladen.
• Laat het afkoelen. Doe de deksel op de pot en bewaar de ingelegde rode ui in de koelkast.
• Het is afgesloten een week houdbaar. Na opening is het beperkt houdbaar.
• Gebruik altijd schoon bestek om de uien uit de pot te halen.
• Na een paar uur kun je de uien al eten maar hoe langer ze staan hoe lekkerder.
Burgers voorbereiding;
• Meng de kruiden voor de Griekse burgerkruiden door elkaar Meng alles goed door elkaar.
(Luchtdicht afgesloten kun je dit maanden goed houden);
• Doe het gehakt, 2 eetlepels van je Griekse burgerkruiden en de feta in een kom en meng alles goed door elkaar.
• Doe dit met lichte hand en niet te lang anders krijg je hele compacte burgers.
• Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en vorm daar burgers van.
• Wikkel je burgers in plasticfolie en laat ze in de koelkast opstijven.
Maak je barbecue klaar voor direct grillen op 175-200°C.
We beginnen met de pita’s;
• Smeer ze met de siliconen kwast in met wat water en leg ze op de grill.
• Keer ze regelmatig tot ze bol staan en mooi bruin zijn.
• Strijk telkens wat water op de broodjes nadat je ze hebt omgekeerd, zo blijven ze zacht.
Bewaar ze als ze gaar zijn onder een theedoek om ze warm te houden.
• Grill de burgers in zo’n 7-8 minuten gaar.
• Snij de pitabroodjes open, doe er een handje sla in, de burger, een flinke klodder tzatziki en nog wat van de pickles van rode ui.
Ingrediënten
- 3000 gram rundergehakt
- 500 gram feta, in kleine stukjes gesneden
- Griekse burgerkruiden
- mini pita broodjes
- gemengde sla
- Tzatziki
- Pickled rode ui x 3:
- 8 middelgrote rode uien
- 600ml azijn
- 600ml water
- 1,5tl zout
- 3tl suiker
- optioneel: hele peperkorrels en laurierbladen
Griekse burgerkruiden;
- 11tl basilicum
- 11tl oregano
- 11tl zwarte peper
- 11tl komijnpoeder
- 11tl paprikapoeder mild
- 11tl uienpoeder
- 11tl knoflookpoeder
- 11tl gerookte paprikapoeder scherp
- 11tl tijm
- 5,5tl zeezout
Tzatziki;
- 750 ml dikke Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 1,5 teen geraspte knoflook
- 1,5 tl dille
- Zout
- scheutje olijfolie