Rum Ribs met een Spiced Rum saus

Rum Ribs

Heel erg lekker, ik had de ribs een dag eerder in de rub gezet. Voor de rub had ik gewone, goedkope spiced rum van gall & gall gebruikt, dat maakt voor de overheerlijke smaak echt niet uit.

Bereiding


• Meng voor de rub alle ingrediënten goed door elkaar en zet opzij.
• Bestrijk de ribben met de zonnebloemolie en bestrooi ze aan beide zijden gelijkmatig met de rub. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit het deksel.
• Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het halfuur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje.
• Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, ik gebruik zelf bij een grotere hoeveelheid aluminium schalen, dat is veel handiger dan folie (wel afdekken met folie); verdeel voor het dichtvouwen de vloeibare margarine, rietsuiker, agave-siroop en chipotle-tabasco erover.
• Gaar de ribben circa 2 uur verder in de folie.
• Maak ondertussen de rumsaus door de rum en suiker in een pan op laag vuur te verhitten tot alle suiker is opgelost. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het mengsel 10 minuten pruttelen op laag vuur.
• Tip: Als de saus te dun is, kun je hem eventueel binden met xanthaangom of aardappelzetmeel.
• Controleer de ribben na 2 uur op gaarheid en malsheid. Als het vlees makkelijk van de botten loskomt, zijn de ribben gaar.
• Haal ze uit de aluminiumfolie en laat ze 10 minuten ‘opdrogen’ in de warme BBQ.
• Bestrijk ze met de rumsaus en laat ze nog 5 minuten op de BBQ liggen.
• Eventueel kun je op het einde nog wat geraspte kokos lichtbruin bakken in een pan of skillet, en dat daarna over de ribben strooien voor je het serveert. Maar zelfs zonder zijn ze al heerlijk

Ingrediënten

  • 10 dik bevleesde spareribs
  • 10 el zonnebloemolie
  • 250 ml appelsap
  • 250 ml appelciderazijn
  • 500 ml vloeibare margarine
  • 20 el rietsuiker
  • 20 el agavesiroop
  • 10 el chipotle-tabasco

Ingrediënten RUM RIB RUB

  • 7,5 el rietsuiker
  • 5 el zout
  • 5 el paprikapoeder
  • 2,5 el gemalen piment
  • 5 el gemberpoeder
  • 5 tl gemalen steranijs
  • 2,5 tl kaneel

Ingrediënten RUMSAUS

  • 500 ml Spiced Rum
  • 250 g rietsuiker
  • 125 g honing
  • 250 g ketchup
  • 2,5 tl gemalen piment
  • 2,5 el chipotle-tabasco
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 45 el geraspt gedroogd kokos (optie)
bereiding: 4,5 uur, aantal personen: 45, eerder marineren: 1 dag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *