
Gegrilde ananas met bourbon
Bereiding:
Verwarm in een pan op het vuur de honing, maltose, bourbon, mirin fu en rijstazijn. Roer goed door zodat de honing en maltose volledig oplossen.
Snijd het vanillestokje in de lengte door de helft, schraap het merg eruit en voeg zowel de merg als het vanillestokje toe aan de pan.
Voeg de overige ingrediënten toe en laat op zacht vuur 20 minuten trekken.
Schil ondertussen de ananas, verwijder de kern en snijd in 1 cm dikke plakken.
Overgiet de ananas met de warme honing-specerijenmarinade en Iaat minstens 4 uur marineren.
Maak de mascarpone-kokosroom door in een kleine mengkom de mascarpone luchtig te kloppen. Spatel hier langzaam de stijfgeklopte slagroom aan toe en meng vervolgens de witte rum en kokosroom met het mascarpone-slagroommengsel.
Zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te laten stijven.
Bereid een BBQ voor op direct grillen met een gietijzeren rooster en verhit deze tot 220.
Gril de ananas aan beide zijden op het rooster tot deze mooie grillstrepen heeft maar nog stevig aanvoelt.
Leg op een schaal, overgiet met de achtergebleven marinade en strooi de verkruimelde bastognekoeken en fijngesneden muntblaadjes over de gegrilde ananas.
Serveer met de kokos-mascarponeroom.
De laatste keer dat ik deze heb gemaakt, waren ze in de ochtend al in de marinade gezet
zowel verse als ananas uit blik, allebei lekker, wel bbq goed heet stoken 250 en helemaal mooi met gietijzer rooster. Heb je geen verse ananas in het seizoen dan kun je ook prima verse perziken en nectarines gebruiken
Ingrediënten HONING-SPECERIJEN-MARINADE
- 500 g honing
- 10 el maltose
- 400 ml bourbon
- 200 ml mirin fu
- 5 el rijstazijn
- 5 vanillestokje
- 5 kaneelstokje
- 5 steranijs, verkruimeld
- 3 tl sechuanpeper / sichuanpeper
- 10 tl bruine basterdsuiker
- zout en versgemalen zwarte peper
- 5 geschilde ananas
Ingrediënten MASCARPONE-KOKOSROOM
- 350 g mascarpone
- 500 ml slagroom, stijfgeklopt
- 125 ml witte rum
- 250 ml kokosroom
- 2 bastognekoeken, verkruimeld (GLUTEN)
- 30 blaadjes munt, fijngesneden