Gyrosburger, een hamburger Griekse-stijl met tzatziki
Bereiding
Meng de alle ingrediënten van de gyroskruiden, dit is meer dan je nodig hebt.
Doe 3 eetlepels gyroskruiden, ui, de ketchup en de worchestershiresaus bij het gehakt en meng dit goed door. Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen, elke burger zal zo’n 150 gram zijn.
Vorm de burgers, en laat ze minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Maak je barbecue gereed voor direct grillen zo’n 175°C.
Snij je broodjes door en toast de snijkant even boven het vuur. Hou ze wel goed in de gaten want ze zijn zo van mooi bruin naar pikzwart!
Grill de burgers zo’n 4 a 5 minuten per kant.
Bereiding tzaziki:
Snij de komkommer in de lengte door en verwijder met een lepel de zaadjes. Rasp de komkommer en knijp het vocht er uit.
Meng de yoghurt, komkommer en knoflook, voeg zout naar smaak toe en doe er een beetje olijfolie door.
De tzaziki wordt lekkerder als je hem een paar uur in de koelkast zet zodat de smaken een beetje aan elkaar kunnen wennen.
Ingrediënten hamburger:
- 500 gram lams-, of rundergehakt (niet mager, je burger heeft vet nodig)
- gyroskruiden (recept vind je hieronder)
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel worchestershiresaus
- Rucola
Ingrediënten Gyroskruiden:
- 2 eetlepels zeezout
- 1 eetlepel tijm
- 2 eetlepels basilicum
- 2 eetlepels oregano
- 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels komijn poeder
- 2 eetlepels paprikapoeder mild
- 1 eetlepels cayenne poeder
- 2 eetlepels uienpoeder
- 2 eetlepels knoflookpoeder
Ingrediënten Tzaziki:
- 500 ml dikke Griekse yoghurt (of volle yoghurt die je in een schone theedoek in een vergiet laat uitlekken)
- 1/2 komkommer
- 1/2 teen geraspte knoflook
- Zout
- scheutje olijfolie